Plejádok tanításai

"A tudatos lény szabad lény, kinek joga van szabad döntéseket hozni, és senkinek sincs joga őt ebben korlátozni és uralni... ...Minden természeti létező szent és sérthetetlen, függetlenül attól, hogy egyéni szinten mennyire szolgálja a magasabb ÉN szükségleteit."

2012. január 9., hétfő

Ingyen áram napfestékkel?


Titán-dioxidot és félvezető kadmium nanokristályokat tartalmaz az a festék, amely képes elektromossággá alakítani a napfényt - idézte amerikai kutatók eredményét a Scientific American című ismeretterjesztő portál.

   Ha a festék beválik, nem kell többé a háztetőkön elhelyezni a napelemeket, ehelyett elegendő lesz befesteni az épület külső falait az új "napfestékkel".A Notre Dame- i Egyetem (Indiana állam) kutatói a festékhez fehérséget adó titán-dioxid nanoszemcséket adagoltak, amelyeket bevontak félvezető kadmium nanokristályokkal, majd az egészet összekeverték alkohollal és vízzel. Így végül egy aranysárga árnyalatú pasztát kaptak, ez maga a napfesték, mely a "Sunbelievable" becenevet kapta.


    Az aprócska napelemeket tartalmazó festék megvilágításkor áramot termel. A fény-elektromosság átalakítás hatékonysága az első kísérletekben 1 százalék körül volt. Ez az érték egyelőre jóval kevesebb, mint a hagyományos szilícium napcellák 10-15 százalékos hatékonysága. A kutatók szerint azonban az új festék viszonylag olcsó, bármely színben elkészíthető, ráadásul gyártásához nem szükséges olyan nagytisztaságú helyiség, mint a szilíciumcellákhoz. Matthew P. Genovese és kutatócsoportja a festék receptjét részletesen az ACS Nano című szakfolyóirat legutóbbi számában ismertette.


(ng.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése