Plejádok tanításai

"A tudatos lény szabad lény, kinek joga van szabad döntéseket hozni, és senkinek sincs joga őt ebben korlátozni és uralni... ...Minden természeti létező szent és sérthetetlen, függetlenül attól, hogy egyéni szinten mennyire szolgálja a magasabb ÉN szükségleteit."

2012. november 26., hétfő

Szokatlan állatok jelentek meg az Északi-sarkvidéken

A területre korábban nem jellemző állat- és növényfajok, közöttük délebbre honos rablósirályok és ritka szúnyogok jelentek meg az Északi-sarkvidéken, a Ferenc József-földnél.

Marija Gavrilo, az Orosz Sarkvidék Nemzeti Park tudományos vezetője szerint még korai lenne arról beszélni, hogy a globális éghajlatváltozás következménye-e a szokatlan állat- és növényfajok megjelenése, vagy csupán a terület intenzívebb tanulmányozása folytán derült fény a jelenlétükre, de azt remélik, hogy a kutatások folytatódnak, és valamilyen törvényszerűséget megállapíthatnak majd.

A Ria Novosztyi hírügynökségnél tartott sajtótájékoztatón a kutatócsoport vezetője arról is beszámolt, hogy expedíciójuk három hónapja alatt a Ferenc József-föld 191 szigetéből negyvenkettőt jártak be. Vizsgálataik során a jégpáncél vastagságának csökkenését tapasztalták az 1957-es szovjet időszakban mért adatokhoz képest.

A nyolc orosz tudósból álló expedícióban geográfusok, zoológusok és botanikusok is dolgoztak. Megrajzolták a szigetcsoport új térképét is, felsorolva a területen azelőtt nem látott fajokat.

Fecskesirály
Marija Gavrilo szerint több mint 20 madárfajból négy ismeretlen volt eddig a szigeteken. Például a fecskesirály (Creagrus furcatus) és a jegesréce (Clangula hyemalis). Először fedeztek fel rablósirályfészket is. Mint mondta, ezek a madarak inkább délen fordulnak elő, így valószínűleg a felmelegedés miatt vonultak az északi-sarkvidéki területre.

A tudósok néhány ritka szúnyogfajra és új gombatípusokra is leltek. A dús növényzetből hozott mintákat az orosz botanikai intézetnek adták át. Marija Gavrilo azt reméli, hogy jövőre kiderül: a Ferenc József-földről új növényfajták származnak.

Oroszország a nemzeti parkot 2009-ben hozta létre a terület védelmére tett nemzetközi kötelezettségvállalások teljesítése érdekében. A Jeges-tengeri Novaja Zemlja (Új Föld) szigetcsoport északi területén 1,4 millió hektáron terül el, 794 ezer hektárnyi vízfelülettel. A szigeteken található a jegesmedvék szaporodási helye, a part menti vizekben pedig két ritka tengeri emlős is él: a narvál és a grönlandi bálna.

Az orosz nemzeti parkhoz tartozik a Ferenc József-föld védett terület is, amelyet 1994-ben hoztak létre 4,2 millió hektáros területen.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése